Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Οι μέλισσες την άνοιξη και το καλοκαίρι συλλέγουν νέκταρ από τα φυτά της ελληνικής φύσης μετατρέποντας το σε μέλι, αλλά… τελικά πως αυτό φτάνει σε μας? Εδώ έρχεται ο άνθρωπος που ‘’κλέβει’’ το μέλι από τις κηρήθρες και το παράγει μέσω της διαδικασίας του τρυγητού.

Θα σας εξηγήσω την διαδικασία του τρύγου του μελιού και πως τελικά φτάνει στο τραπέζι μας.

Τρυγητός ή τρύγος είναι η εξαγωγή του μελιού από την κυψέλη και η φυγάδευση του προς καταναλωτική κατεύθυνση. Χωρίζεται σε δύο φάσεις:



Σε πρώτη φάση περιλαμβάνονται όλοι οι χειρισμοί που αφορούν την κατάλληλη επιλογή κηρηθρών από τα μελίσσια.

Η επιλογή των κηρηθρών γίνεται με κριτήριο την ωριμότητα του μελιού, που μόλις οι μέλισσες το φέρουν στην κατάλληλη μορφή εξασφαλίζοντας άριστα τις φυσικές ιδιότητες, το σφραγίζουν. Κατά την πρώτη φάση ένα εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο μελισσοκόμος είναι η απαλλαγή των επιλεγμένων κηρηθρών από τις μέλισσες που καλύπτουν τις κηρήθρες. Αυτό γίνεται με ‘’τίναγμα’’ της κηρήθρας και στην συνέχεια βούρτσισμα με ειδικές βούρτσες που φέρουν απαλό τρίχωμα ώστε να μην πληγώνονται οι εργάτριες μέλισσες και κυρίως η βασίλισσα.

Αφού επιλεχθούν τοποθετούνται σε άδεια πατώματα και μεταφέρονται σε ειδικό χώρο, κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να αρχίσει η δεύτερη φάση, ο κυρίως τρύγος.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που αφορούν την εξαγωγή του μελιού από τις επιλεγμένες κηρήθρες και γίνεται σε κλειστό χώρο. Παλαιότερα που δεν υπήρχαν ευκολίες μετακίνησης ο τρύγος γινόταν στα μελισσοκομεία μέσα σε σκηνές. Οι διεργασίες αυτής της φάσεις εκτελούνται με την βοήθεια διάφορων εργαλείων και σύγχρονων μηχανών.

Αρχικά ξεσφραγίζονται (απολεπίζονται) οι κηρήθρες με ειδικά θερμαινόμενα μαχαίρια και στην συνέχεια τοποθετούνται σε μια μηχανή που λέγεται μελιτοεξαγωγέας και είναι το κύριο εργαλείο του τρύγου. Η λειτουργία του στηρίζεται στη δυνατότητα εξαγωγής του μελιού από τα κελιά των κηρηθρών με την φυγόκεντρο δύναμη.

 

Έπειτα ανοίγοντας την κάνουλα στη βάση του μελιτοεξαγωγέα ρέει το μέλι και το τοποθετούμε σε βαρέλια φιλτραρίσματος ώστε να απομακρυνθούν ξένα σώματα (μέλισσες, κερί, κόκκοι γύρης) και ακολούθως αποθηκεύεται σε δοχεία συλλογής μελιού. Έπειτα μεταγγίζεται σε μεγάλα ντεπόζιτα (βαρέλια ωρίμανσης) ώστε να συσκευαστεί σε διάφορες συσκευασίες και ποσότητες για να φθάσει τελικά στο τραπέζι μας.