ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΜΟΥΝΤΟΒΙΝΑ Π.Γ.Ε


  • Αναγνωρίστηκε ως τοπικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής η «Μουντοβίνα».
  • Κατοχυρώνεται επίσημα η γεωγραφική ένδειξη και η επωνυμία ενός θαυμάσιου ξεχωριστού αποστάγματος, για το οποίο η συνταγή της προετοιμασίας της ζύμωσης και της

    απόσταξης για την παραγωγή  του παραδίδεται από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα.

 

 

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. (αριθ. 2827/τεύχος δεύτερο/19-10-2012) η Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών για την αναγνώριση της γεωγραφικής ένδειξης «Μουντοβίνα».

 

Η γεωγραφική ένδειξη «Μουντοβίνα» μπορεί να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά την επωνυμία πώλησης του αλκοολούχου ποτού «απόσταγμα μελιού», υπό την προϋπόθεση ότι αυτό παράγεται εντός της περιοχής της ορεινής Χαλκιδικής (Δήμοι Αριστοτέλη και Πολυγύρου).
Η Μουντοβίνα παρασκευάζεται από τους μελισσοκόμους της ορεινής Χαλκιδικής, εδώ και δεκάδες χρόνια, οι οποίοι αξιοποιούν τις τρυγηθείσες κυρήθρες και τα υπολείμματα του μελιού σ’ αυτές.
Οι μελισσοκόμοι αφού αφαιρέσουν (τρυγήσουν) το μέλι, ζυμώνουν τα σάκχαρα των υπολειπόμενων ποσοτήτων μελιού στις κηρήθρες και αποστάζουν το ζυμωμένο γλευκόμελο, για να παρασκευάσουν το δικό τους ποτό, το οποίο στην ντοπιολαλιά τους ονομάζεται Μουντοβίνα.
Η Mουντοβίνα εντάσσεται στα «σκληρά» ποτά (μαζί με το Ούζο και το Τσίπουρο), διότι, ως επί το πλείστον, έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό, μεγαλύτερο από 45% Vol.
Αποτελεί ένα θαυμάσιο ξεχωριστό απόσταγμα, ιδιαίτερα εφόσον αποστάζεται χωρίς γλυκάνισο, στο οποίο φανερώνονται τα φυσικά αρώματα που παίρνει από το κάθε μέλι της Ορεινής Χαλκιδικής, αλλά και το κερί. Αυτή είναι και η διαφορά της από το απόσταγμα μελιού, η συμμετοχή δηλαδή και αρωματικών ουσιών του κεριού, στο μπουκέτο των αρωμάτων της.
Η Μουντοβίνα ανήκει στα «παρεϊστικα» ποτά, στα «ορεκτικά», που δένουν με την κουλτούρα του Έλληνα. Συνοδεύεται με εδέσματα που έχουν έντονη γεύση, θαλασσινά, πικάντικες σαλάτες, ντόπια τυριά και κρεατοσκευάσματα, που συνδέονται με την παράδοση της Ορεινής Χαλκιδικής (βουνό και θάλασσα) και καλύπτει όλες τις προτιμήσεις.
Στη σύνθεση της Μουντοβίνας, εκτός από τις αρωματικές ουσίες της ζύμωσης και των καρπών ή σπόρων, προστίθενται και τα αρώματα από τη δουλειά της μέλισσας.
Η Μουντοβίνα είναι απαλλαγμένη από την ανεπιθύμητη μεθανόλη (ξυλόπνευμα), η οποία συναντάται απαραίτητα σε άλλα αποστάγματα. Η απουσία της Μεθανόλης κάνει τη Μουντοβίνα ευκολόπιοτη, χωρίς να προκαλεί δυσανεξία, ζάλες, πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα μέθης.
Η μουντοβίνα χωρίς γλυκάνισο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της Ορεινής Χαλκιδικής κατά των κρυολογημάτων αλλά κυρίως ως χωνευτικό μετά από ένα βαρύ γεύμα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα τελευταία χρόνια η ποσότητα που παράγεται  από τους μελισσοκόμους της Ορεινής Χαλκιδικής  γίνεται ανάρπαστη από τους τουρίστες.
Η αναγνώριση της Μουντοβίνας ως τοπικού προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τον τομέα της μελισσοκομίας, την τοπική παράδοση, την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ανάδειξη του ιδίου του προϊόντος.   



Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:



«Η αναγνώριση της Μουντοβίνας ως τοπικού Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Για την αναγνώριση του προϊόντος χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την παραγωγή της Μουντοβίνας στην Αρναία, τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Η αναγνώριση της Μουντοβίνας σχετίζεται άμεσα με την τοπική αγροτουριστική ανάπτυξη και  την  μελισσοκομία στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη.
Πρόκειται για ένα απόσταγμα, για το οποίο η συνταγή της προετοιμασίας της ζύμωσης και της απόσταξης για την παραγωγή  του παραδίδεται από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα.
Μέσω της προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης, η Μουντοβίνα αποκτά μεγαλύτερη προστιθέμενη εμπορική αξία. Δεδομένων των εξαιρετικών ποιοτικών της χαρακτηριστικών, θεωρούμε ότι η φήμη της μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εντός και εκτός Ελλάδος.
Ως Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη αναγνωρίζοντας την παράδοση της μελισσοκομίας στην περιοχή μας και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι των μελισσοκόμων μας, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την δημιουργία Μουσείου Μελιού στην Αρναία.
Το Μουσείο Μελιού, το οποίο ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε σύντομα σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου, έχει χωροθετηθεί σε ιδανικό σημείο εντός του ιστορικού κέντρου της Αρναίας, όπου έχει ήδη αναδειχθεί ένα ομοιογενές σύνολο παραδοσιακών κατοικιών και βρίσκονται τα δύο Μουσεία Ιστορικό-Λαογραφικό και Υφαντικής.
Ως Δημοτική Αρχή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων, όπως αυτό της Μουντοβίνας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην προετοιμασία του τεχνικού φακέλου, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, για την αναγνώριση της Μουντοβίνας ως τοπικού Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης».